Kan een robotmaaier over tegels en paden?

Een robotmaaier is natuurlijk bedoeld om over het gazon te rijden, maar in veel tuinen lopen ook tegels en paadjes door het gazon. Of misschien heb je verschillende zones die je door je robot grasmaaier wilt laten maaien, maar worden ze onderbroken door tegels en bestrating. Dan wil je natuurlijk weten of je robotmaaier over deze tegels of paden kan rijden. In dit artikel vertellen we je niet alleen of een robotmaaier over tegels kan rijden, maar ook over welke andere ondergronden hij kan rijden. Verder geven we je een aantal tips voor het robotmaaier-proof aanleggen van je tuin.

Over welke ondergronden kan een robotmaaier rijden?

Voor de meeste robotmaaiers kunnen gewoon over tegels rijden zonder schade op te lopen of te veroorzaken. Het is hierbij echter wel van belang dat de bestrating vlak is en op dezelfde hoogte ligt als de grond onder het gras. Wanneer de tegels hoger liggen, kunnen de messen beschadigen als de robotmaaier het hoogteverschil overbrugt. 

Grind

Met name robot grasmaaiers met kleine mesjes ondervinden problemen wanneer ze over grind moeten rijden. Deze ondergrond is namelijk zelden vlak en de kans is daardoor groot dat de messen de steentjes raken. Hierdoor kunnen de messen beschadigen of sneller slijten en er bestaat ook een risico dat een steentje wordt weggeschoten. Als je grindpaden in je tuin hebt, kun je hier dan ook het beste de begrenzingsdraad omheen leggen en alleen kleine doorgangen maken. Zo zorg je ervoor dat de robotmaaier niet voortdurend over het grind rijdt.

Schors en houtsnippers

Het ligt een beetje aan het soort robotmaaier dat je hebt of hij over schort en houtsnippers kan rijden. Een robot grasmaaier met één maaimes – zoals de WOLF-Garten ROBO SCOOTER 600 – zal niet vastlopen of kapotgaan wanneer de messen in contact komen met schors of houtsnippers. Het is echter wel zo dat de messen sneller zullen slijten als ze dagelijks stukjes schors versnipperen.

Tegels

Kan een robotmaaier over tegels? Het simpele antwoord op deze vraag is: ja. In de praktijk ligt het echter iets genuanceerder en maakt het nogal verschil om wat voor soort tegels het gaat. Wanneer het om grote vlakke tegels gaat die op dezelfde hoogte liggen als je gras, zal vrijwel elke robotmaaier er overheen kunnen rijden. Gaat het om kleinere stenen of keien dan wordt het al wat lastiger. De kans bestaat dan namelijk dat de robotmaaier de stenen raakt en dat wil je niet. 

Door de maaihoogte aan te passen, zou je dit eventueel kunnen voorkomen, maar ideaal is het niet. Wanneer je kiest voor een robotmaaier met een zwevend maaidek – zoals de Robomow RK1000 robotmaaier – past het maaidek zich automatisch aan wanneer de robotmaaier over hobbels of door kuilen rijdt. Hierdoor wordt er minder snel iets geraakt.

Waar je op kunt letten bij het aanleggen van je tuin

Als je je tuin nog moet aanleggen en je weet al dat je een robot grasmaaier wilt gaan gebruiken, kun je hier meteen rekening mee houden. In de eerste plaats is het van belang om te zorgen dat de paden op dezelfde hoogte liggen als het gras. Dan kan een robotmaaier namelijk veel gemakkelijker over tegels rijden. Je hoeft deze paden dan ook niet per se af te zetten met perimeterdraad. Grind- en schorspaden kunnen ook gepasseerd worden door de betere maairobots, maar je wilt liever niet dat ze hier continu overheen rijden. Met perimeterdraad kun je de paden afzetten en doorgangen maken.

Logo