Een robotmaaier neemt je flink wat werk uit handen, maar voor het zover is moet er wel het een en ander gebeuren. Je moet de robotmaaier eerst nog installeren namelijk. Dat klinkt echter spannender dan het is en je hoeft er echt geen handige Harry voor te zijn. Met het stappenplan hieronder wordt het installeren van je robotmaaier piece of cake. Voor je het weet zit je met een cocktail op je terras toe te kijken hoe je nieuwe maairobot z’n werk doet. Hieronder vind je een volledig stappenplan, zodat je robotmaaier installeren zo geregeld is.
In dit artikel
Stap 1: Maai het gras nog een laatste keer zelf
Het idee is natuurlijk dat je zelf niet meer hoeft te maaien. Maar voordat het zover is, zul je het gras nog een keer zelf op de kortste stand moeten maaien. Zo kun je gemakkelijker de begrenzingsdraad plaatsen en daarbij kunnen robotmaaiers moeite hebben met gras dat erg hoog is. Ze zijn tenslotte ontworpen om het gras zo vaak te maaien, dat er alleen korte stukjes afgesneden worden.
Stap 2: Plaats het basisstation van de robotmaaier
De volgende stap om je robotmaaier te installeren, is het plaatsen van het basisstation of laadstation. Denk goed na over de plaats van het basisstation, want deze pas je niet zomaar weer even aan. Kies een vlakke plaats in de buurt van een stroompunt. Het is het handigst om een plek te kiezen die redelijk centraal ligt ten opzichte van je gazon en waar bij voorkeur vele schaduw is. Als je het laadstation ontsierend is, kun je een plek uit het zicht kiezen. Sluit hem aan op netstroom, zodat hij vast kan laden. Als je een robotmaaier met een losse accu hebt, kun je de accu alvast opladen.
Stap 3: Leg de begrenzingsdraad aan
Met de begrenzingsdraad zet je het gebied af waarbinnen de robotmaaier z’n werk moet gaan doen. Begin met het leggen van de begrenzingsdraad bij het basisstation en ga zo met de klok mee rond je gazon. Je markeert de rand van je gazon zodat de maairobot precies weet tot waar er gemaaid moet worden. Het kan per merk verschillen hoe ver je van de rand moet blijven. Dit wordt aangegeven in de handleiding.
Je kunt de draad met de draadpennen op het gras bevestigen, maar je kunt het gras ook met een spade uitsteken en de begrenzingsdraad eronder leggen. In beide gevallen zul je de draad niet zien, maar in het laatste geval kun je je gazon ook beluchten en verticuteren.
Extra begrenzingsdraad kopen
Hoewel vrijwel elke robotmaaier geleverd wordt inclusief begrenzingsdraad, kan het voorkomen dat je voor jouw gazon niet genoeg draad hebt. Dit heeft er vaak mee te maken dat de meegeleverde hoeveelheid begrenzingsdraad is afgestemd op een standaard gazonvorm. Als jouw gazon veel slingers en hoekjes heeft, heb je meer begrenzingsdraad nodig. Gelukkig kun je van vrijwel elke leverancier los begrenzingsdraad en draadpennen kopen om je robotmaaier installatie compleet te maken.
*begrenzingsdraad aanbiedingen*
Stap 4: Verbind de begrenzingsdraad met het basisstation
Maak onderweg – op grote afstand van het basisstation – een lus van ongeveer 10 cm in het begrenzingsdraad. Hier koppel je een zoekdraad of gidsdraad aan die je ook naar het basisstation leidt. Zowel de begrenzingsdraad als de zoekdraad verbind je met het basisstation volgens de handleiding van je robotmaaier. Dit kan per merk verschillen. De zoekdraad helpt de robotmaaier het basisstation snel terug te vinden – ook als hij aan de andere kant van het gazon is.
Stap 5: Instellingen kiezen
De laatste stap van het installeren van je robotmaaier is het kiezen van de instellingen en programma’s. Zorg vooraf dat het gazon leeg is en er geen speelgoed, takken, tuinslangen of slippers meer rondslingeren. Je robotmaaier installeren is nu bijna klaar. Het programmeren kan per merk verschillen, maar meestal kun je de robotmaaier gewoon starten. Afhankelijk van het type zal hij zelf een route bedenken en je tuin in kaart brengen. Om te testen of je robotmaaier installeren gelukt is, kun je de maairobot optillen en hem op een meter of 3 van de de zoekdraad zetten. Als hij de weg terugvindt is de installatie van je maairobot geslaagd.
Stap 6: Robotmaaier app installeren
Je robotmaaier installeren is in principe gelukt, maar je kunt eventueel nog een stapje verder gaan. Veel robot grasmaaiers – zoals de Gardena Smart Sileno Life 750 – kunnen tegenwoordig gekoppeld worden met een app op je smartphone. Je kunt dan de instellingen via de app aanpassen en bijvoorbeeld een plattegrond van je tuin bekijken. Hierop kun je aangeven waar de maairobot wel of niet mag maaien én je kunt zien wat hij gedaan heeft. Ook kun je sommige robotmaaiers koppelen met je smart home platform.