Een robotmaaier neemt je een heleboel werk uit handen, maar helemaal zonder hulp kan hij niet. Eens in de zoveel tijd zul je hem wat onderhoud moeten geven. Een van de dingen die daarbij horen, is het vervangen van de robotmaaier mesjes. Deze zorgen voor de kwaliteit maairesultaat en zodra ze bot worden, zal dat resultaat minder strak worden. Daarom is het zaak om de robotmaaier messen op tijd de vervangen. In dit artikel vertellen we je welke soorten robotmaaiermesjes er zijn en waar je op kunt letten als je ze gaat kopen en vervangen.
In dit artikel
Soorten robotmaaier mesjes
Er zijn verschillende soorten mesjes voor robotmaaiers. Welk type je nodig hebt, hangt af van de maairobot die je gebruikt. Sommige robotmaaiers maken gebruik van losse mesjes, terwijl andere één groot mes heeft dat vanuit het midden draait. Hieronder vertellen we je iets meer over beide soorten robotmaaier messen.
Losse mesjes
Losse robotmaaier mesjes zijn kleine scherpe mesjes die met een schroef aan de schijf van de maairobot worden bevestigd. Wanneer de schijf begint te draaien, worden de kleine mesjes naar buiten geslingerd. Ze weten moeiteloos het gras kort te wieken, maar takjes en anders stevig plantenmateriaal kunnen ze niet versnipperen. Zodra ze in aanraking komen met een voorwerp, worden de mesjes vanzelf naar binnen geduwd. Hierdoor ontstaat er minder snel schade aan voorwerpen die op het gras zijn blijven liggen.
Een ander voordeel van een systeem met losse maairobot mesjes is het energieverbruik. Doordat de motor minder hard moet werken om de messen in beweging te krijgen, doet een dergelijke maairobot langer op een accu. Ook zijn de mesjes relatief goedkoop. Je moet ze echter wel eens in de 2 á 3 maanden vervangen.
Robotmaaiers met losse mesjes zijn bijvoorbeeld Bosch-, Gardena-, McCulloch-, Husqvarna- en Worx robotmaaiers.
Stermessen (één) groot mes
Robotmaaiers met één maaimes – oftewel een stermes – zijn sterker en duurzamer dan maaiers met losse mesjes. Een maaimes wordt in het midden onder de robotmaaier bevestigd en draait van hieruit rond. Vaak is zo’n maaimes voorzien van 3 of 4 punten met scherpe snijkanten. Soms kan zo’n mes twee kanten opdraaien, waardoor je er een keer zo lang mee kunt doen.
Een voordeel van dit systeem is de kracht waarmee de messen ronddraaien. Dit zorgt voor een uitstekend maairesultaat en ook eikels, takken en ander klein plantaardig materiaal wordt moeiteloos versnipperd. En mocht de robotmaaier over een steentje rijden, dan is dit ook geen probleem.
De kracht is echter ook meteen een nadeel; het vraagt namelijk wat meer van de batterij van de maairobot. Ook ontstaat er gemakkelijker schade aan objecten die zijn blijven liggen dan het geval is met losse mesjes. Een groot voordeel van dit maaimessen-systeem is echter dat een maaimes gemakkelijk 1 tot 2 maaiseizoenen meegaat en dus niet vaak vervangen hoeft te worden.
Robotmaaiers met één maaimes zijn bijvoorbeeld Robomow- en Wolf Garten robotmaaiers.
Materiaal van robotmaaier messen
De duurzaamheid van robotmaaiermesjes heeft niet alleen met het soort mesjes te maken. Ook het materiaal speelt hierin een rol. Waar standaard losse mesjes vaak al na 2 maanden vervangen moeten worden, gaan RVS robotmaaier mesjes met een titanium coating – zoals de Gazonmaster robotmaaier mesjes voor Gardena en Husqvarna – vaak wel 3 tot 4 maanden mee.
Robotmaaier mesjes zelf vervangen
Het vervangen van robotmaaier mesjes is helemaal niet ingewikkeld, maar het is wel zaak om voorzichtig te zijn. De messen zijn vaak vlijmscherp en als je niet oppast kun je jezelf lelijk snijden. Om de messen te vervangen zorg je dat de maairobot uit staat en leg je hem op te kop. Je kunt de messen doorgaans eenvoudig losschroeven. In de handleiding van jouw maairobot vind je precies hoe je dit doet. Als je de nieuwe mesjes hebt vastgeschroefd kan de robotmaaier er weer even tegenaan.
Veelgestelde vragen over robotmaaier messen
Hoe vaak moet je robotmaaier mesjes vervangen?
Hoe lang robotmaaier mesjes meegaan, ligt voornamelijk aan het soort maaimes. Losse mesjes dien je eens in de 2 á 3 maanden te vervangen. Robotmaaiers met één maaimes zijn pas na 1 á 2 maaiseizoenen aan een nieuw mes toe. Echter speelt ook de kwaliteit en het materiaal van de mesjes een rol. Wanneer je voor RVS robotmaaier mesjes met een titanium coating kiest, kunnen losse mesjes zo’n 3 á 4 maanden meegaan.
Welke robotmaaiermesjes heb ik nodig?
Welke robotmaaier mesjes je nodig hebt, ligt aan het soort robot grasmaaier dat je hebt. Elk merk heeft z’n eigen maaisysteem met bijbehorende mesjes. Er zijn echter ook heel robotmaaier mesjes die op maairobots van verschillende merken gebruikt kunnen worden. Voor de zekerheid is het altijd goed om het typenummer van je robotmaaier bij de hand te houden als je mesjes gaat bestellen.